گزارش مکتوب؛
واگذاری پالایشگاه نفت کرمانشاه پرحاشیهترین طرح خصوصی سازی
خصوصی سازی پالایشگاه کرمانشاه به یکی از پرحاشیهترین پروندههای واگذاری به بخش خصوصی تبدیل شده است.
![کاش این مشعل روشن بماند کاش این مشعل روشن بماند](/files/fa/news/1398/2/24/3504291_920.jpg)
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه ، غروب یکی از روزهای اردیبهشت در هوایی مطبوع از کنار دیوار پالایشگاه کرمانشاه، که به نوعی مادر بخشی از صنایع غرب کشور است آرام آرام می گذشتم، مجموعهای که رخ به رخ کوه طاق بستان استوار و ایستاده، بخش عظیمی از خاطرات صد ساله ئ این دیار را در دل خود به یادگار دارد.
ناخودآگاه دقایقی در فضای سبز مقابل پالایشگاه که مسیر تردد دوچرخه سواران و رهگذران بسیاری است میایستم و جسته گریخته شنونده صحبتهای دو عابر رهگذر که یکی از انها تا حدودی گرد پیری بر چهره اش نشسته می شوم، گویا پالایشگاه دغدغه همه مردم کرمانشاه شده که آنها نیز از از این موضوع صحبت میکردند. مرد مسنتر میگفت:در سالهای جنگ برای روشن ماندن مشعل پالایشگاه چه رنجهایی کشیدیم و علیرغم آمار بالای بیکاری، فعالیت پالایشگاه نشان دهنده زنده بودن شهر است.
با شنیدن حرفهایشان به داشتن چنین مجموعهای به خود بالیدم، اما از اینکه این پالایشگاه و قصه واگذاری و فروشش قرار است چه سرنوشتی برای پالایشگاه و امید مردم کرمانشاه رقم بزند در خود احساس درماندگی کردم.
تاریخچه پالایشگاه کرمانشاه
سال ۱۲۸۰ هجری شمسی مته حفاری در خاک ایران شروع به کار کرد و نام ایران از آن سال به عنوان متولی صنعت نفت خاورمیانه در جهان به ثبت رسید و احداث پالایشگاه نفت آبادان درسال١٢٩٢آغازشد.
بیست و یک سال بعد، در مرکز شهر کرمانشاه نیز، پالایشگاه ۹۲ هکتاری غرب کشور، فعالیت خود را اغاز کرد و عنوان دومین پالایشگاه کشور را به خود اختصاص داد.
از سال ۱۳۴۸ با نیاز به افزایش تولید نفت تاسیسات این پالایشگاه تغییر کرده و مجددا در سال ۱۳۵۰ این پالایشگاه با ظرفیت روزانه ۱۵ هزار بشکه آغاز به کار کرد.
پالایشگاه نفت کرمانشاه مشخصه بارز صنایع تخصصی و مادر استان محسوب میشود و به لحاظ موقعیت استرتژیکی با شروع جنگ تحمیلی و اشغال منطقه نفت شهر، از این حملات بی نصیب نماند و چندین بار بمباران شد، اما به جهت دارا بودن موقعیت ویژه در تامین نیاز سوخت مناطق غرب کشور مشعل فعالیت ان خاموش نشدو حالا پس از سالیان سال این مشعل همچنان فروزان است.
گاز مایع، بنزین موتور، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره، پنتان (که جهت مصرف پتروشیمیهای کشور ارسال میگردد) از تولیدات اصلی پالایشگاه کرمانشاه است و در سال ۹۰ تولید آزمایشی سوخت هواپیما (A.T.K) را آغاز نمود. این شرکت علاوه بر تولید فـرآورده هـای نفتی، خـوراک نفت سفید شرکـت پتروشیمی بیستون را نیز تأمین میکند.
پالایشگاه کرمانشاه ۳ سال پیش به بخش خصوصی واگذار شد
پالایشگاه سال ۱۳۹۵ به بخش خصوصی واگذار گردید، اما شیوه قیمتگذاری و ماجرای فروش قسطی آن پای این واگذاری را به مجلس باز کرد و نمایندگان مجلس خواستار پیگیری موضوع واگذاری شدند.
رییس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه گفت: پالایشگاه کرمانشاه به جای دیون بانکی به مبلغ ۱۸۰۰ میلیارد تومان به تعدادی از بانکهای طلبکار واگذار میشود و جای تعجب است که هیچ بانکی در این خصوص اظهار نظر واعتراض نکرده که ارزش این ملک نسبت به دیون چگونه است؟
حجت الاسلام حسینی کیا بیان کرد: پالایشگاه ۳ سال دست بانکها بوده و در این مدت سود دهی هم داشته است، فقط دولت سند را به نام آنها نزده است.
وی بیان کرد: دولت با یک مصوبه دیگری مصوبه قبلی خودش را باطل میکند و پالایشگاه را پس میگیرد، اما سوال اساسی اینجاست که آیا مصوبه اولی یعنی واگذاری به بانکها قانونی بوده است؟ و اگر قانونی بوده، برای خرید دوم یعنی خرید دولت از بخش خصوصی (که از لحاظ قانوعی ممنوع است) چه توجیهی دارد؟
حجه الاسلام حسینی کیا گفت: اگر بگوییم مصوبه اولی غیر قانونی است پس ۳ سالی که پالایشگاه دست بانکها بوده و سودش را بردند چگونه قابل توجیه است و پس از آن برچسب زیان ده بودن
پالایشگاه در زمان یاد شده و عرضه سهام آن در فرابورس به قیمت ناچیز و پایه ۱۸۰ میلیارد تومان برای واگذاری به خریدار موجب تشویش ذهن هر شنوندهای میشود.
وی بیان کرد: قیمت پالایشگاه کرمانشاه بیش از این است و سازمان بازرسی و دیوان محاسبات اعلام کرده در این ماجرا ۷۰ درصد ظلم به بیت المال شده است، لذا کمیته تحقیق و تفحص مسئول پیگیری آن شده است
تایید قانونی بودن واگذاری پالایشگاه کرمانشاه
۲۷ فروردین ماه پرونده واگذاری پالایشگاه کرمانشاه وارد مرحله تازهای شد ورییس کمیته تحقیق و تفحص مجلس از قانونی بودن نحوه واگذاری شرکت پالایش نفت کرمانشاه خبر داد.
شهاب نادری نماینده پاوه و اورامانات که مسِول کمیته تحقیق و تفحص این پرونده است در گفتگو با شبکه خبر میگوید: پس از تصویب تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری پالایشگاه کرمانشاه به بخش خصوصی از تمام مراجع مربوطه مانند سازمان بازرسی، دیوان محاسبات، دستگاههای امنیتی، ادارات و ارگانها استعلامات لازم گرفته شدو نهایتا این نتیجه حاصل شد که پالایشگاه کرمانشاه قانونی به بخش خصوصی واگذار شده و هیچگونه مشکلی در این واگذاری وجود ندارد.
وی افزود: خریدار براساس قانون و رعایت سلسله مراتب قانونی پالایشگاه را خریداری کرده، همچنین اهلیت و صلاحیت خریدار نیز تأیید شده و بر طبق تحقیقات انجام گرفته بخش خصوصی طی مدت در اختیار داشتن پالایشگاه عملکرد خوبی داشته است.
قوه قضاییه مسئول رسیدگی به پرونده پالایشگاه کرمانشاه
اما تعداد زیادی از نمایندگان مجلس واگذاری این پالایشگاه را قانونی ندانستند و قبل از اعلام نظر رییس کمیته تفحص و تحقق خواستار اعمال ماده ۲۳۴ شدند و قوه قضاییه به عنوان آخرین مرجع رسیدگی به این پرونده برگزیده شد.
سید قاسم جاسمی نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی گفت:حداقل ۱۰ تا ۱۵ مورد ویژگی در قانون برای خریدار بخش خصوصی تعریف شده، که یکی از انها اهلیت خریدار است و ما هم با کسی خصومت شخصی نداریم، اما اهلیت خریدار پالایشگاه کرمانشاه تایید نشده است.
وی گفت: قیمت واگذاری پالایشگاه کارشناسی نشده و بحث دیگر عدم اخراج کارگران است که ما به عنوان نمایندگان مردم، در این زمینه حساسیت بسیاری داریم.
لزوم حضور مدعی العموم
کم کم تاریکی شب فرا میرسید و اسمان چادر سیاهش را بر روی سقف خانهها میکشید، اما در این حوالی چراغهای پالایشگاه یک به یک روشن میشدند و گویی اینجا خورشیدی در حال طلوع بود، در اندیشه پالایشگاه بودم که این روزها با ارسال پرونده واگذاری آن به قوه قضاییه مرحله جدید برای رسیدگی به این موضوع آغاز شده است و کرمانشاهیان منتظرند تا سیستم قضا بعنوان عالیترین مرجع قضایی در کمال عدل و انصاف به این پرونده رسیدگی کند.
رای نهایی خارج از این دو شکل نخواهد بود، که یا واگذاری قانونی بوده است و یا اینکه غیر قانونیست و باید پالایشگاه به بخش دولتی بازگردانده شود، اما انچه ضروری به نظر میرسد مطالبه حقوق مردمی است که نسل در نسل با امید به فعالیت پالایشگاه در این دیار زندگی میکنند.
گزارشگر : زهره زندیه